Pobočkám zahraničných bánk na Slovensku sa hypotéky nezakážu

09.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR upustilo od svojho zámeru zakázať pobočkám zahraničných bánk na Slovensku poskytovanie hypotekárnych úverov. Tento krok mal pôvodne demotivovať slovenské banky transformovať sa na pobočky svojich zahraničných materských firiem, čo sa však stretlo s kritikou opozície. Tá vláde vyčítala, že zmena oslabí konkurenčné prostredie v oblasti hypoték na Slovensku.
"Na základe pochybností o takomto riešení, dokonca aj na základe komentárov Európskej komisie, ktorá vyjadrovala pochybnosti o takejto právnej úprave, sme sa rozhodli ponechať to tak, ako to je," povedal na dnešnom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet štátny tajomník rezortu financií Peter Pellegrini.
Zákaz hypoték pre pobočky sa mal pôvodne realizovať prostredníctvom novely zákona o bankách. Teraz však prišlo MF s pozmeňovaním návrhom, ktorý túto zmenu z nového zákona vypúšťa. Parlamentný výbor dnes v rámci hlasovania odporučil schváliť novelu aj s pozmeňovaním návrhom. Nový zákon by mal po schválení parlamentom nadobudnúť platnosť 10. júna 2013.
Presadzovaná novela tak poskytovanie hypoték pobočkám zahraničných bánk nezakáže a tento proces len spresní. Ako príklad uviedol Pellegrini povinnosť banky poskytovať informácie o tomto produkte v slovenskom jazyku. "Doplnili sme tam ustanovenia, ktoré mierne sprísňujú podmienky, ale skôr pre zlepšenie komfortu spotrebiteľa," dodal štátny tajomník.
 

Vyberte región